dinsdag 9 april 2013

HONEYMOON

Het is weer even geleden, maar ik kon mij er even niet toe zetten om weer een blog te schrijven. De afgelopen week was er sprake van een diep dalletje. Maar ik moet zeggen alle cliché's kunnen weer uit de kast, want als je 'rock bottom' zit kun je alleen nog maar omhoog. Dat lijkt nu wel weer te lukken.

Dus de draad maar weer eens oppakken met een ander fenomeen waar wij (Daniël) mee te maken hebben en dat is de zogeheten "Honeymoonfase".

Wanneer iemand de diagnose diabetes type 1 krijgt, moet hij of zij meteen beginnen met het regelmatig spuiten van insuline. Vaak volgt al snel een periode waarin minder insuline nodig is. Het is dan eenvoudiger om de bloedsuiker te regelen en stabiel te houden. Dit heet de honeymoonfase (wittebroodsweken). Het lijkt dan even bijna alsof het wel meevalt met de diabetes. De reden daarvoor is, dat de eigen alvleesklier toch nog enigszins 'functioneert' en dus ook nog (een beetje) insuline aanmaakt.

Gelukkig waren wij wel geïnformeerd dat een dergelijke fase vaker voorkomt bij kinderen, want we zouden anders bijna gaan denken dat ze zich vergist hebben en dat er van diabetes helemaal geen sprake is. Fout (helaas). Bij Daniël zorgt de honeymoonfase er alleen maar voor dat wij er af en toe niet meer uitkomen. Als hij sport gaat zijn bloedsuiker waarde juist omhoog, daar waar je normaal gesproken met sporten naar beneden gaat. Als wij hem precies de goede hoeveelheid insuline geven voor hetgeen hij eet, dan zakt hij soms toch in een Hypo, omdat zijn alvleesklier toch nog een extra stootje insuline afgeeft, en dus teveel. Opnieuw een hoop gepuzzel dus.

Verder vind ik nog dat ze er waardeloze terminologie op nahouden waar het diabetes betreft.

Als je het tegen een gemiddeld iemand hebt over de Honeymoonfase, en de eilandjes van Langerhans dan zou je daar toch louter positieve reacties op krijgen; "Goh, nog nooit van gehoord, die eilandjes van Langerhans, wij gaan dit jaar zelf naar Bali", of "Ik dacht dat jullie allang getrouwd waren".

En dan zitten wij nu nog niet eens in de fase waar wij de term "Bolussen" moeten bezigen. Dat zal ook niet al te lang meer duren, want de insuline pomp komt al in zicht.

Hypo, Hyper, Honeymoon, Bolus, Langerhans.... allemaal mooie woorden voor een waardeloze aandoening.

Welk kind lijkt het nou niet heerlijk om SUIKER ziekte te hebben ?

1 opmerking:

  1. en dan zijn die mooie woorden ineens ook geen mooie woorden meer.....XXX

    BeantwoordenVerwijderen