woensdag 13 maart 2013

Hoeveel weegt een Wok ?

Nou, de eerste dagen thuis zijn al meteen dagen van verwarring, aha momenten, onbedaarlijk lachen en teleurstelling.

Ik denk dat ik mag stellen dat wij een 'normaal' gezin zijn (dat overigens bestaat uit Mama Anne-Marie (40), Rosanna (11), Daniël ("lijdend" voorwerp van 7) en ik zei de gek, Bob (45)) dat beschikt over een gezond stel hersens, en ook het eenvoudige rekenwerk machtig is.

Ga er desondanks maar eens aanstaan met het rekenen van Koolhydraten, hoeveelheden Insuline etc. etc. Zeker als je weet dat je voor de hoeveelheid insuline ook nog uit moet gaan van 4 verschillende waarden.

Voor de ochtend geldt een rekensom van 1 eh (eenheid) per 15 (koolhydraten), hetgeen simpelweg betekent dat je per 15 gebruikte Koolhydraten 1 eenheid insuline moet spuiten.
“Duidelijk”!! Echter voor de lunch geldt 1 eh per 10 en voor het diner 1 eh per 12, en voor het gemak de tussendoortjes dan weer 1 eh per 15. Het 'goede nieuws' is dan weer dat dit volgende week weer totaal anders kan zijn (zucht).

Maar goed, als je eenmaal deze rekensommen een beetje in je hoofd hebt, dan kom je er met een doorsnee maaltijd wel uit (aardappelen, vlees groente), immers je kan per stuk vlees zien wat er in zit, van aardappelen en groente weet je het ook vrij goed (veel groenten en vlees bevatten zelfs 0 koolhydraten).

Gisteren bestond de maaltijd echter uit het favoriete gerecht van de kinderen en dat heet bij ons "Groene Rijst". Een simpel eenpansgerecht waarbij je een pak spinazie blokjes gebruikt, een pak spekblokjes, rijst, een ui en 2 zakken geraspte kaas. Simpel gerecht dus. NIET als je de koolhydraten van zo'n gerecht moet tellen.

Onze aanpak: Alle ingrediënten controleren op de totale koolhydraten (voor rijst is er natuurlijk verschil tussen gekookt en ongekookt), de Wok (leeg) op de keuken weegschaal zetten. Het gerecht vervolgens maken, in de wok opnieuw op de keuken weegschaal (let op wel eerst een onderzetter eronder) Het gerecht wegen, gewicht van de wok er aftrekken en dat gewicht vervolgens delen door het aantal koolhydraten (volgt u het nog).
Dan vervolgens het portie voor Daniël in een bord, en dat gewicht delen door het totale gewicht van het gerecht.

En dan is het de kunst om het hele zaakje ook nog WARM te serveren ;-) EET SMAKELIJK

Vanavond misschien maar twee blokjes kaas en een Bifi worstje als avondmaal......


 

2 opmerkingen:

  1. Ahh :( ik vind t wel zielig voor Daantje :( Geef hem maar een kusje van me :D

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Poeh, wat een gedoe. Als echte alfa duizelt het me nu al. klinkt wel lekker die groene rijst, alleen waar haal ik twee zakken klaas? ;-)

    BeantwoordenVerwijderen